Jeugdschaatsen bij HSC de Draai

Onze schaatsvereniging doet al jaren mee aan deze activiteit van de KNSB op de kunstijsbaan "de Meent" te Alkmaar. Tijdens deze lessen zal op een speelse manier de schaatsbeginselen bijgebracht worden o.a met behulp van spelletjes.
Aan het jeugdschaatsen kunnen kinderen deelnemen van 6 t/m 12 jaar. Er wordt les gegeven op zaterdag ochtend.

U kunt kiezen voor een heel seizoen: van oktober tot maart
Of voor een half seizoen: oktober t/m december of januari t/m maart
Voor kosten/tijden zie bij “tijden en kosten”.


Groepsindeling.

De kinderen worden naar leeftijd en/of schaatsvaardigheid ingedeeld. Er kunnen in de beginfase nog wat kleine verschuivingen in de groepen optreden om vooral nieuwe kinderen op het juiste niveau te laten beginnen. De groepen bestaan uit maximaal 25 en hebben twee of drie vaste begeleiders met ruime ervaring in het lesgeven. Een enkele keer staat er een vervangende jeugdschaats begeleider voor de groep.

We schaatsen op de ijsbaan met meerdere verenigingen tegelijk. Elke vereniging heeft een eigen deel van de ijsbaan waar de groepen verzamelen en de oefeningen plaatsvinden. Let op de blauwe schaatsjacks van HSC de Draai begeleiders en je weet wat de vaste plaats is waar onze vereniging en jouw groep staat. Voor de ouders en toeschouwers is er ruimte langs de baan.


Activiteiten tijdens het jeugdschaatsen

Aan het einde van het seizoen zijn er examens waarbij de kinderen kunnen laten zien welk niveau ze hebben bereikt tijdens het jeugdschaatsen. Hiervoor leggen de kinderen drie proeven af: de slalomproef, de start- en remproef en de rondenproef.

De laatste les van het seizoen vindt er altijd een Mini-Elfstedentocht plaats. De ijsbaan verandert in een heus Elfstedentocht decor, met stempelhokjes in elf steden, wak, kluunplaats en koek en zopie. Net als de Friese Elfstedentocht is dit een prestatietocht en geen wedstrijd. Alle jeugdschaatsers kunnen hier gratis aan meedoen. Door de vele (verklede) deelnemers en toeschouwers is de Elfstedentocht elk jaar weer een feestelijke dag.

Hierna zal er een diploma-uitreiking zijn waarbij er een speciale uitgave van ons clubblad ( met o.a. daarin de uitslagen en groepsfoto’s) wordt gegeven.

Tijden en kosten

De lessen worden op zaterdag gegeven van 09.00-10.00 uur en starten dit seizoen op zaterdag 15 oktober 2016.
De kosten voor een heel seizoen bedragen voor het eerste kind € 98,00 en het tweede kind € 88,00 (dit is incl. entreegeld voor de ijsbaan)
De kosten voor een half seizoen bedragen € 61,00.

Schaatsen kiezen/kopen

Er zijn heel veel schaatsen op de markt verkrijgbaar. Wij hanteren drie modellen: de easy glyder, de stalen lage noor met leren schoen of de stalen lage noor met harde schoen.

In principe zijn kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen niet toegestaan bij het Jeugdschaatsen.

De easy glyder van de firma Zandstra is een uitstekende schaats voor beginnende schaatsers. Deze schaats is een moderne variant van de 'houtjes' (houten schaatsen). De houtjes zijn ook goed, maar de easy glyder is eenvoudiger aan te trekken. Geen veters, maar een clicksysteem zorgt ervoor dat ze stevig onder gewone schoenen zijn aan te trekken.

 

De stalen noor is meer geschikt voor de al (iets) gevorderde jeugdschaatser. Er zijn twee modellen: met leren schoen en met een harde plastic (ijshockey) schoen. Kenners zeggen dat je met de leren schoen beter leert schaatsen. Niettemin hebben sommige jeugdige schaatsers met het leren model nog last van 'zwikken' omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Koop 'lage noren'. Het ijzer staat dan dicht op de schoen en dat geeft meer stabiliteit.

  

Van dit 'zwikken' heb je geen last met de plastic hoge schoen. Het voordeel van dit model is dat je er gemakkelijk op schaatst. Het nadeel is dat je geen enkelstabiliteit ontwikkelt en minder goed in de schaatshouding kan zitten. Hierdoor leer je op de langere termijn de techniek minder goed. Let op! Ook voor dit model geldt dat je beter een laag model kunt kopen.

Koop beslist geen dure wedstrijdschaatsen, klapschaatsen, ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen voor jeugdschaatsers!

 

Kleding

Tijdens de lessen is het belangrijk om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen, bijvoorbeeld een trainingsbroek of schaatsmaillot met een t-shirt of sweater die de hele rug bedekt. Het makkelijkste is om meerdere laagjes te dragen. Is het te warm, dan kun je voor de les altijd nog één laag uit doen. Het dragen van handschoenen is verplicht.


Huisregels ijsbaan de Meent

Op de ijsbaan in Alkmaar zijn een paar regels van kracht. Voordat je gaat schaatsen, moet je je hier van bewust zijn.

  • Handschoenen dragen is verplicht! Niet aan, niet schaatsen!
  • Abonnement altijd bij je hebben! Er wordt gecontroleerd!
  • Neem voor je eigen veiligheid 2 meter afstand van het ijs zodra de dweilmachines op de baan zijn.
  • Je mag pas het ijs op als het stoplicht op groen staat!
  • Schaats altijd "tegen de wijzers van de klok in" (linksom door de bocht).
  • Ga niet op de luchtkussens hangen of rusten.
  • Op het ijs mag niet gegeten en/of gedronken worden.
  • Aan het eind van de les als het stoplicht op rood staat mag je niet verder schaatsen. Ga zo snel mogelijk van het ijs af omdat de dweilmachine het ijs op komt.

Heeft u nog meer vragen dan kunt u terecht bij
Coördinator Jeugdschaatsen: Ilona Allon; telefoon 072-8445826
Of u kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.