Jeugdschaatsen bij HSC de Draai

Jeugdschaatsen bij HSC de Draai

Is je kind tussen de 6 en 12 jaar en wil het leren schaatsen? of beter leren schaatsen? Kom dan gezellig bij onze schaatsvereniging. Al jaren geven we schaatslessen op de kunstijsbaan "de Meent" te Alkmaar. De kinderen worden ingedeeld naar leeftijd en niveau zodat het voor de kinderen gezelliger en leuker is om met ongeveer dezelfde kinderen te schaatsen. Plezier staat bij het jeugdschaatsen voorop! Op een gezellige, speelse manier word er d.m.v. oefeningen en spelletjes de kinderen het schaatsen bijgebracht. Er worden leuke activiteiten georganiseerd tijdens het seizoen. Zoals een echte wedstrijd(indien kinderen daaraan mee willen doen), een mini-elfstedentocht, ouder-kind les bv.

 U kunt kiezen voor een heel seizoen: van oktober tot maart
Of voor een half seizoen: oktober t/m december of januari t/m maart

Groepsindeling.

De kinderen worden naar leeftijd en/of schaatsvaardigheid ingedeeld. Er kunnen in de beginfase nog wat kleine verschuivingen in de groepen optreden om vooral nieuwe kinderen op het juiste niveau te laten beginnen. De groepen bestaan uit maximaal 25 en hebben twee of drie vaste begeleiders met ruime ervaring in het lesgeven. Een enkele keer staat er een vervangende jeugdschaats begeleider voor de groep.

We schaatsen op de ijsbaan met meerdere verenigingen tegelijk. Elke vereniging heeft een eigen deel van de ijsbaan waar de groepen verzamelen en de oefeningen plaatsvinden. Let op de blauwe schaatsjacks van HSC de Draai begeleiders en je weet wat de vaste plaats is waar onze vereniging en jouw groep staat. Voor de ouders en toeschouwers is er ruimte langs de baan. Alle kinderen die bij de Draai schaatsen zijn te herkennen aan de blauwe hesjes die in het begin van het seizoen worden uitgedeeld. Zo is duidelijk te herkennen zie er bij de Draai hoort.


Activiteiten tijdens het jeugdschaatsen

Er worden verschillende leuke activiteiten gepland tijdens het seizoen. Sommigen kunnen alle kinderen aan meedoen en andere kun je je voor opgeven. Niets is dus verplicht want het gaat om het plezier!

Er worden tijdens het seizoen verschillende keren gemeten in proeven om te zien hoe goed een kind de vaardigheden bezit. Dit wordt allemaal bij het schaatsvaardigheidspaspoort dat op het eind van het seizoen zal worden uitgedeeld.

De laatste les van het seizoen vindt er altijd een Mini-Elfstedentocht plaats. De ijsbaan verandert in een heus Elfstedentocht decor, met stempelhokjes in elf steden, wak, kluunplaats en koek en zopie. Een hele gezellige afsluiting van een schaatsseizoen.Hierna zal er een diploma-uitreiking zijn waarbij er een speciale uitgave van het clubblad ( met o.a. daarin de uitslagen en groepsfoto’s) wordt gegeven.

Tijden en kosten

De lessen worden op zaterdag ochtend gegeven van 08.45-09.45 uur en starten dit seizoen op zaterdag 9 oktober 2021 en op woensdag middag van 16:30 - 17:30 uur en starten dit seizoen op woensdag 13 oktober 2021. 
De kosten voor een heel seizoen bedragen voor het eerste kind € 98,00 en het tweede kind € 88,00 (dit is incl. entreegeld voor de ijsbaan)
De kosten voor een half seizoen bedragen € 61,00.

Schaatsen kiezen/kopen

Er zijn heel veel schaatsen op de markt verkrijgbaar. Wij hanteren drie modellen: de easy glyder, de stalen lage noor met leren schoen of de stalen lage noor met harde schoen.

In principe zijn kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen niet toegestaan bij het Jeugdschaatsen.

De easy glyder van de firma Zandstra is een uitstekende schaats voor beginnende schaatsers. Deze schaats is een moderne variant van de 'houtjes' (houten schaatsen). De houtjes zijn ook goed, maar de easy glyder is eenvoudiger aan te trekken. Geen veters, maar een clicksysteem zorgt ervoor dat ze stevig onder gewone schoenen zijn aan te trekken.

 

De stalen noor is meer geschikt voor de al (iets) gevorderde jeugdschaatser. Er zijn twee modellen: met leren schoen en met een harde plastic (ijshockey) schoen. Kenners zeggen dat je met de leren schoen beter leert schaatsen. Niettemin hebben sommige jeugdige schaatsers met het leren model nog last van 'zwikken' omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Koop 'lage noren'. Het ijzer staat dan dicht op de schoen en dat geeft meer stabiliteit.

  

Van dit 'zwikken' heb je geen last met de plastic hoge schoen. Het voordeel van dit model is dat je er gemakkelijk op schaatst. Het nadeel is dat je geen enkelstabiliteit ontwikkelt en minder goed in de schaatshouding kan zitten. Hierdoor leer je op de langere termijn de techniek minder goed. Let op! Ook voor dit model geldt dat je beter een laag model kunt kopen.

Koop beslist geen dure wedstrijdschaatsen, klapschaatsen, ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen voor jeugdschaatsers!

 

Bescherming: Het dragen van wanten/handschoenen is verplicht. Bij het vallen ontdek je pas hoe hard het ijs is en hoe scherp de schaatsen zijn.

Voor enige bescherming van het hoofd is het verplicht een muts te dragen en wordt het dragen van een helm (dit mag een skiehelm/fietshelm/skatehelm zijn) aanbevolen.


Huisregels ijsbaan de Meent

Op de ijsbaan in Alkmaar zijn een paar regels van kracht. Voordat je gaat schaatsen, moet je je hier van bewust zijn.

  • Handschoenen dragen is verplicht! Niet aan, niet schaatsen!
  • Abonnement altijd bij je hebben! Er wordt gecontroleerd!
  • Neem voor je eigen veiligheid 2 meter afstand van het ijs zodra de dweilmachines op de baan zijn.
  • Je mag pas het ijs op als het stoplicht op groen staat!
  • Schaats altijd "tegen de wijzers van de klok in" (linksom door de bocht).
  • Ga niet op de luchtkussens hangen of rusten.
  • Op het ijs mag niet gegeten en/of gedronken worden.
  • Aan het eind van de les als het stoplicht op rood staat mag je niet verder schaatsen. Ga zo snel mogelijk van het ijs af omdat de dweilmachine het ijs op komt.

Heeft u nog meer vragen dan kunt u terecht bij;


Coördinatoren Jeugdschaatsen

 

Ilona Allon - van der Molen

Tel: 072-8445826

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Jan van der Molen

Tel: 072-5740276

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.