Inleiding:

Ook dit seizoen is wederom te zien dat er steeds minder kiezen voor het wedstrijdschaatsen. Ook wij krijgen daar mee te maken. Dit seizoen zijn er zelfs 13 gestopt (waarvan 2 zwanger) maar gelukkig krijgen we toch nog weer wat aanwas vanuit het jeugd schaatsen en zelfs vanuit het skeeleren. Dit jaar zijn er 3 doorgestroomd vanuit jeugd schaatsen, te weten: Finn Schenk, Cas Hoogenkamp en Olivier Verheijen.


Vorig jaar is er een start gemaakt dat alle ijsbanen van gewest NHU (in totaal 5 stuks, te weten: Alkmaar, Hoorn, Haarlem, Utrecht en Amsterdam) centraal worden gesteld. Er is per baan een entiteit opgericht waar alle verenigingen van die baan lid van zijn geworden. De entiteit op de baan Alkmaar heet: Schaats Federatie Alkmaar (SFA).
Deze entiteit is onder meer verantwoordelijk voor het huren van het ijs en het innen van de abonnementsgelden. De abonnementen worden nu dus niet meer uitgegeven door het Gewest NHU maar regelen we zelf op onze eigen baan via deze Schaats Federatie Alkmaar (SFA).

Skeelertraining

De skeelertrainingen zijn lekker op onze eigen baan gehouden.
Op zaterdag ochtend was er een hele grote groep jeugdskeeleraars. Een aantal jeugdschaatsers van HSC Draai en nieuwe aanmeldingen vanuit Hensbroek, Ursem en omstreken. Er waren ongeveer 30 kinderen elke zaterdag bezig met het behendig worden op skeelers.
De wedstrijd groep reed op maandagavond en de meest fanatieke konden ook op donderdag hun rondjes rijden.
Ook is er weer 1 JST wedstrijd gehouden op onze baan. Nog steeds een beetje weinig animo maar wellicht wordt dat volgend seizoen weer een stuk beter.
Op zondag 22 september 2019 werd het 2e skeelerkampioenschap van de Koggenwaardbaan gehouden en dit is echt een heel leuk evenement. Het was prachtig mooi weer en er werd goed gestreden om de prijzen. Het baanrecord bij de meisjes pupillen werd verbroken door Milou Glas en bij de heren pupillen door Emiel van Wees.

Droogtraining

Wederom dit seizoen op woensdag weer droogtraining bij het park van Luna. De jeugd had tijdens de zomervakantie 4 weken zomerstop maar de ouderen hebben gewoon de hele zomer door getraind. Dit jaar ook weer in 3 groepen. De jongste jeugd onder leiding van Jan van de Molen, de middelste jeugd bij Hans van Wees en de oudste jeugd bij Olof Huiberts. Helaas toch wat minder animo dan andere jaren. Ook door extreme hitte en door regen zijn een aantal trainingen niet door gegaan.
Nieuw dit jaar was dat 1x in de 3 weken er een bootcamp was onder leiding van Daniëlle Zwagerman bij de Koggenwaardbaan in Hensbroek. Op een gegeven moment was de animo zo groot dat de groep in 2 groepen werden gesplitst. Echter tijdens de zomervakantie was er toch weer wat minder animo.
Fietstraining
Op vrijdag fietstraining en de opzet was dat dit een rustige duurtraining zou worden. Misschien dat het de eerste paar keer toch wat te snel ging want de animo liet te wensen over. Als er veel waren dan waren we met zijn zessen. Helaas zal daarom volgend seizoen de fietstraining gaan vervallen.
Dit seizoen is er weer 1 abonnement mogelijk. Met dit abonnement kun je trainen, langebaanwedstrijden en marathons rijden. Als je wedstrijden of marathons wilt rijden heb je nog wel een licentie nodig die je via de KNSB kan aanschaffen. Een aantal heeft gekozen om alleen te gaan trainen tijdens het gewestelijk uur wat we nu maar SFA uur moeten gaan noemen.

IJstrainingen

Als vereniging bieden wij op het ijs training aan op:
maandag A02: 19.00 – 20.05 uur (trainers: Hans van Wees en Marcel Bliek)
maandag A03: 20.15 – 21.20 uur (trainer: Ivar van Osch)
donderdag A07: 18.15 – 19.20 uur (trainers: Hans van Wees en Mart Kuiper)
zaterdag A08: 07.45 – 08.45 uur (trainer: Jan van de Molen)
Op dit moment is het wedstrijdschema nog niet definitief.
Op de info avond van 10 oktober 2019 zal alle informatie over het wedstrijdgebeuren nog even duidelijk uitgelegd worden. Deze info avond is op de skeelerbaan in Hensbroek en alle abonnementhouders worden daar voor uitgenodigd.
Nieuwe opzet van het wedstrijdschema voor de baan Alkmaar is de baancompetitie voor Pupillen. De pupillen kunnen inschrijven voor meerdere wedstrijden die allemaal mee tellen. Er worden korte baan, lange baan en marathon gereden. Elke wedstrijd kun je punten en er zijn zelfs wat prijsjes te winnen. Hoe meer wedstrijden je dus mee doen hoe meer kans je hebt om veel punten bij elkaar te rijden en zo dus hoog in het klassement kunt komen te staan.
Eenzelfde soort opzet is er gemaakt voor de Junioren C en ouder. Deze rijden echter alleen langebaan afstanden maar kunnen ook door veel wedstrijden te rijden hoog in het klassement komen.
Helaas voor het begin van het schaatsseizoen te horen gekregen dat Olof Huiberts, al 13 jaar heel fanatiek trainer van onze vereniging, en de laatste jaren als hoofdtrainer, er mee gaat stoppen. Dat is echt heel jammer want Olof nam toch heel veel trainingen en wedstrijd coaching voor zijn rekening. Zijn kennis en ervaring zullen wij zeker gaan missen. Gelukkig gaat Hans van Wees deze taak van hem overnemen. Voor de maandag hebben wij een nieuwe trainer, te weten: Marcel Bliek en voor de donderdag ook een nieuwe trainer erbij, te weten: Mart Kuiper. Zo is ons trainerscorps weer compleet.

De opening van de IJsbaan is gepland op 11 oktober 2019 en hopelijk zullen deze vele wedstrijden weer zorgen voor vele pr’s van onze Draaileden.
Tot gauw op de ijsbaan!

Anita Smit
wedstrijdsecretaris HSC De Draai