H.S.C. de Draai organiseerde op zondag 3 oktober een feestelijke Open Familiedag op kunstijsbaan de Meent van 14.30 tot 17.00 uur in de 30-60 ijshal.

Daar was het volgende programma voor samengesteld:

14.30 – 15.15 uur         Schaatslessen voor ouders en kinderen.
Ouders en kinderen krijgen de gelegenheid om samen te schaatsen onder begeleiding van een schaatstrainer.

15.15 – 16.00 uur         Schaatslessen voor recreant schaatsers.
Recreant schaatsers krijgen schaatsvaardigheden en de bochtentechniek bijgebracht onder begeleiding van een trainer.

16.00 – 17.00 uur         Bochten-clinic voor gevorderden en wedstrijdrijders met schaatsvaardigheid.
In deze bochten clinic wordt op snelheid een bochtentraining gegeven door een trainer.

Dit gevarieerde programma bracht ruim 55 deelnemers op de been. Bij de ingang zorgde Kees Kruithof voor de registratie.

Tussentijds maakte hij foto’s en verzorgde de Koek en Zopie.
Ouders en kinderen bonden glunderend de schaatsen onder. De allerkleinste genoten van het meeglijden op een zeehondje. Jaap de Groot, onze bekende jeugdschaatsbegeleider, gaf de kleintjes een beginnend schaatslesje.

Voor het recreant schaatsen werd een baantje met pylonen uitgezet, zodat iedereen op een veilige en ontspannen wijze hun rondjes konden schaatsen. Zichtbaar genoten de schaatsers met elkaar op de 30-60 meter baan, praatje hier, praatje daar.
Het schoonrijden kon daarbij niet ontbreken en menigeen heeft een beproeving doorstaan door met Mart aan de stok te schaatsen. By Skating the dutch roll, zweefde de rijders over het ijs, van links naar rechts. Het krioelen van schaatsers door elkaar, deed mij denken aan schaatsen op natuurijs, wat deze winter best weer mag komen.Om 16.00 uur werd de baan gedweild en werd de bochten-clinic gegeven door onze trainer Hans van Wees. De rijders hadden alle aandacht voor hem en vlogen met hoge snelheid door de bocht. De spanning was af te lezen van de verhitte hoofden, want het is een kunst deze krappe bochten onder controle te houden. Voor de kijkers was het ook een mooi schouwspel. Na afloop van de clinic, zetten de schaatsers en de ouders zicht spontaan in om de kussens op te ruimen, die tegen de bebording waren aan gezet voor de beveiliging.

Complimenten en dank voor jullie hulp.

Het was een gezellige middag voor het grote aantal deelnemers onder het genot van muziek, koek en zopie, waarbij vele Draaileden, familie en/of vrienden schaatsten of kwamen kijken en lekker bij kletsen.

Er werd dus op alle soorten schaatsen gereden. Wel wijzen wij er op, dat tegenwoordig bescherming voor handen en hoofd nadrukkelijk gewenst is. Een helm is weliswaar bij recreatieschaatsen niet verplicht, maar tegenwoordig wel verstandig met al die vlijmscherpe schaatsen om je heen, waarop met hoge snelheden wordt gereden.

Arjen Bosma, de nieuwe voorzitter, was ook met zijn hele gezin aanwezig, die blijkbaar samen met zijn vrouw Jeanne (penningmeester) hun, nog heel jonge kinderen al vroeg het schaatsen willen bijbrengen.

Jeugdschaatsbegeleiders en trainers van HSC de Draai waren verheugd met deze grote opkomst, wat nieuwe leden aanzet om meer te gaan schaatsen.
Met dit slechte weer werd het binnen sporten erg gewaardeerd en voelde dit alles als een feestje. Iedereen die zich heeft ingezet om dit tot een succes te maken, hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van HSC De Draai
Mart Kuiper