Hoofdsponsor

Elk jaar om deze tijd kijk ik terug naar het jaar dat dan bijna achter ons ligt. Het valt me nogal zwaar om daar gewoon iets aardigs over te schrijven. Ik vind het voor de eerste keer in mijn carrière als voorzitter een moeilijk item.
Toch zijn we het schaatsjaar best goed begonnen of eigenlijk: een vrij normale doorstart na het Kerstreces. Hoewel?
We hebben direct de organisatie van onze jaarlijkse schaatsdag bij Flevonice moesten staken omdat, vanwege

de zachte weersomstandigheden, er geen schaatsbare ijsvloer gemaakt kon worden. Het gevolg daarvan was te weinig bezoekers en daarom heeft Flevonice helaas de baan moeten sluiten. Dat zou best wel eens een definitieve sluiting kunnen betekenen, maar vooralsnog beraden ze zich op een ander businessmodel. Wij hopen er maar het beste van, het is voor ons altijd een mooie dag.
Op dat moment is deze annulering best erg, maar we weten ook dat we nog diverse evenementen op stapel hebben staan. Wie had op dat moment kunnen denken dat we bijna alle evenementen hebben moeten annuleren. Alleen de 100-ronden hebben we kunnen rijden.
Vanuit de vereniging is het natuurlijk heel vervelend, dat evenementen niet door kunnen gaan, maar welbeschouwd is dat op geen enkele manier te vergelijken met het leed waar veel Nederlanders mee zijn geconfronteerd of mogelijk nog mee te maken krijgen in dit bizarre jaar, zoals ziekte, verlies van een naaste of verlies van werk. Degene die dit aangaat wens ik heel veel sterkte.

Maar om me dan toch maar te beperken tot HSC De Draai.
Het schaatsseizoen 2019-2020 hebben we dus bijna helemaal kunnen afronden, de meeste wedstrijden zijn verreden. De Lock down in maart als gevolg van het Corona virus had wel gevolgen voor de evenementen, de familiedag ging niet door en datzelfde gold voor de Elfstedentocht bij het jeugdschaatsen. Beide evenementen zijn toch wel echte jaarafsluitingen, die er zo bij horen. Persoonlijk vond ik het voor de jeugd het meest erg.

Dan gaan we richting zomer, zonder de WFT-fietstocht, ook zo’n moment waar je je schaatsmaten na een maand weer even spreekt, jammer dus. 
Gelukkig kregen we richting zomer weer een klein beetje meer ruimte om ons te bewegen en hebben we het programma van het skeeleren, zij het met de nodige aanpassingen, nog wel redelijk tot uitvoer kunnen brengen. Bij het gemis van een Elfstedentocht op ijs hebben we voor de jeugd een Elfstedentocht op asfalt gedaan. Wel anders, maar de jeugd heeft genoten. En daar doen we het toch voor.

Ik denk dat het voor iedereen geldt: de zomervakantie is wel anders verlopen dan vooraf gedacht. Maar toch zijn veel mensen er wel op uit geweest en hebben we ontdekt hoe mooi Nederland is.  Wij schaatsers weten dat al langer, we konden jaren lekker schaatsen op natuurijs, maar tjonge, wat is dat toch alweer lang geleden.

Dan is het schaatsseizoen 2020-2021 aanstaande. Dat zou starten met de Algemene Leden Vergadering en de vrijwilligersavond.  Als bestuur vinden we het niet verantwoord om onze jaarlijkse vrijwilligersavond te organiseren. Dat betreurt ons, want we realiseren ons hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een vereniging. En juist deze avond is zo’n moment om dat te laten blijken. Eerder hadden we de verwachting om deze avond te verplaatsen, maar inmiddels verwacht ik dat we deze avond toch een jaar moeten overslaan. De Bobobokaal blijft dan een jaar in onze kluis. Bizar gewoon!
Toch wil ik deze kans niet onbenut laten om al onze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. En ik weet dat die ook heel anders is dan gedacht aan het begin van het jaar.

In die lijn is een logisch besluit dat we de leden niet bij elkaar hebben geroepen voor de Algemene Leden Vergadering. We hebben dat op een alternatieve manier gedaan en gelukkig heeft iedereen daar begrip voor gehad. Dat is erg fijn als de leden zich soepel opstellen. De gebruikelijke plichtplegingen hebben we wel gewoon uitgevoerd.

Bij het begin van het schaatsseizoen 2020-2021 ondervinden we echt nog wel hinder van de Coronamaatregelen, maar we kunnen schaatsen, al is het met de nodige aanpassingen. Wedstrijden worden er nog niet gereden, maar er kan worden getraind. Richting de Kerst worden de maatregelen door de alsmaar oplopende aantallen besmettingen verder aangescherpt met een nieuwe Lock down op 15 december. Ondanks dat De Meent open blijft betekent dat, dat trainingen in publieksuren niet meer mogelijk zijn en het jeugdschaatsen niet meer doorgaat tot half januari. Dit merken we echt en we hopen maar dat gevolgen voor de toekomst wat mee zullen vallen.
Wat ons voor de rest staat te wachten in dit schaatsseizoen is uiterst onzeker. Een ding is wel zeker dit schaatsseizoen komt er geen Elfstedentocht. Mocht het de aankomende tijd wel streng gaan vriezen is het maar zeer de vraag of er andere tochten georganiseerd kunnen worden.

Dit is dan een lastige voor de gebruikelijke afsluiting van de Kerstgroet.
Toch spreek ik de wens uit dat iedereen volgend jaar weer op zijn/haar eigen niveau en intensiteit kan blijven genieten van de schaatssport. Ik blijf toch ook hopen op natuurijs, misschien geen georganiseerde toertochten, maar een baantje trekken over de ringvaart is toch puur genieten. 
Ik wens alle leden van HSC De Draai en hun naasten heel fijne feestdagen toe, een gezellige jaarwisseling en voor 2021 wens ik jullie, nog meer dan andere jaren, vooral een goede gezondheid toe en daarnaast een voorspoedig en sportief 2021!

Met vriendelijke groet
Frank Pronk
Voorzitter